Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Promocje
Voigt Sanitariaty-Żel VC 541 750 ml
Voigt Sanitariaty-Żel VC 541 750 ml

15,99 zł

Cena regularna: 19,49 zł

Najniższa cena: 15,99 zł

14,81 zł

Cena regularna: 18,05 zł

Najniższa cena: 14,81 zł
szt.
Voigt Pikasoft-żel VC 121
Voigt Pikasoft-żel VC 121

20,99 zł

Cena regularna: 29,29 zł

Najniższa cena: 20,99 zł

17,07 zł

Cena regularna: 23,81 zł

Najniższa cena: 17,07 zł
szt.
Voigt H501 5l - środek uniwersalny
Voigt H501 5l - środek uniwersalny

95,99 zł

Cena regularna: 128,19 zł

Najniższa cena: 99,99 zł

78,04 zł

Cena regularna: 104,22 zł

Najniższa cena: 81,29 zł
szt.
Produkt dnia
Preseptol QV 5 l - preparat do szybkiej dezynfekcji
Preseptol QV 5 l - preparat do szybkiej dezynfekcji

142,79 zł

132,21 zł

szt.
Preseptol QV 0,75 l - 10 szt. (karton)
Preseptol QV 0,75 l - 10 szt. (karton)

205,99 zł

190,73 zł

szt.

Utrzymanie czystości w hotelu i restauracji

Otwarcie można powiedzieć, że świadomość profesjonalnych rozwiązań w segmencie HoReCa nie jest zbyt imponującą. Zdarza się, że nawet w dużych sieciach gastronomicznych powszechnie stosowane są środki czystości niespełniające prawnych wymogów z w zakresie utrzymania higieny.

Pocieszające jest to, a zauważam to w codziennej pracy, że wiedza odbiorców, dotycząca ekonomicznych korzyści i technologicznej przewagi płynącej z zastąpienia „domowych” środków czystości profesjonalnymi preparatami, stale rośnie. To oczywiście zasługa całej branży. Niemniej jednak poziom wiedzy, na temat stosowania profesjonalnych koncentratów w segmencie HoReCa jest zbyt mały, aby producenci oraz dystrybutorzy spoczęli na laurach w edukowaniu odbiorów swoich produktów. Jednak świadomość optymalizacji wydatków na utrzymanie czystości to nie wszystko.

Stosując nieodpowiednie technologie utrzymania czystości, każda branża, a branża HoReCa w szczególności ponosi odpowiedzialność za narażenie zdrowia pracowników, klientów, jak i wytwarzanej oraz wydawanej żywności. W zakresie czystości mikrobiologicznej nie ma miejsca na półśrodki, potknięcia ani odstępstwa od reguły, gdyż dla podmiotu rynku HoReCa każde potencjalne „uchybienie” może oznaczać katastrofalne wizerunkowe następstwa. Należy podkreślić, że nieunormowane zasady i praktyki higieniczne w sektorze HoReCA są bardziej kosztowne niż wydatki na utrzymanie czystości. Poważne i profesjonalne podejście do tematu utrzymania czystości nie tylko zabezpiecza przed wywołaniem sytuacji kryzysowych, ale i bezpośrednio przyczynia się do solidnej racjonalizacji wydatków na sprzątanie, a także gwarantuje spełnianie surowych norm sanitarnych.

Odpowiedzialność za zdrowie innych, nakazuje zastosowanie takich produktów chemicznych do mycia, które spełniają odpowiednie parametry techniczne w kwestii użytkowej. Przede wszystkim posiadają dopuszczenia do powierzchni mających kontakt z żywnością (Świadectwo Jakości Zdrowotnej), w przypadku produktów biobójczych dodatkowe zezwolenie Urzędu Rejestracji Produktów Biobójczych. Muszą to więc być produkty zaprojektowane pod kątem świadczenia usług cateringowych, do zastosowania w restauracjach oraz hotelach (znaczenie koloru, zapachu i formy aplikacji ma tutaj inny, głębszy wymiar).

Obszary mycia
Obszary do mycia w strefie HoReCa można podzielić na 8 stref utrzymania czystości: zmywarki przemysłowe, zaplecze kuchenne, sale konsumpcyjne, pokoje gościnne, sanitariaty, strefy okołobasenowe i SPA oraz tzw. „powierzchnie ogólnodostępne”. Są to strefy, w których, ze względu na konkretne i wysokie wymagania stawiane środkom czystości, wskazane jest stosowanie profesjonalnych preparatów.

A. Zaplecze kuchenne, maszynowe mycie naczyń
Maszynowe mycie naczyń w zmywarkach przemysłowych generuje bezwzględnie największe koszty zużycia chemii profesjonalnej, a więc w tym obszarze zastosowania można poczynić największe oszczędności. Kluczowym determinantem przy doborze produktów do przemysłowych zmywarek jest wydajność. Parametr ten dotyczy zarówno detergentu jak i środka nabłyszczającego do zmywarki. Ważne jest, aby wysoka wydajność była zachowana zarówno przy skrajnie „twardej i „miękkiej” wodzie. Koncentraty Voigt H691S i H691 zachowują wysoką skuteczność mycia naczyń w każdym typie wody. W zależności o twardości wody i jej ciśnienia zalecane jest stosowanie dozowania tych preparatów od 0,5 do 2 ml na 1 l wody. Są to profesjonalne środki, które posiadają bardzo dobre właściwości myjące nawet zaschniętych resztek żywności i napojów oraz bardzo tłustych naczyń. Mogą być stosowane do mycia porcelany, stali nierdzewnej, szkła i sztućców. Dodatkowo zapobiegają one osadzaniu się kamienia wodnego w zmywarkach. Zadaniem produktów do nabłyszczania jest nadanie umytym naczyniom blasku oraz świeżości. Dlatego każdy proces mycia powinien być wspierany przez profesjonalne koncentraty nabłyszczające. Ważną cechą produktów nabłyszczających firmy VOIGT – H692 i H692K jest to, że są to preparaty niskopieniące, a więc zapobiegające niepotrzebnym przestojom zmywarki, i wysoce skuteczne przy na prawdę minimalnym dozowaniu - od 0,3 ml na litr wody. Tak wysoka wydajność koncentratów VOIGT jest możliwa poprzez zastosowanie wysokiej klasy systemów dozowania. Współpracujące z VOIGT podmioty rynku HoReCa mogą liczyć na pełne wsparcie jednostki SAS (Szkolenia-Audyty-Serwis), a więc mobilnej grupy pracowników technicznych, która dba o optymalne zużycie chemii w obsługiwanych przez VOIGT restauracjach, dopasowane do twardości i składu chemicznego wody, jak i o wysoką jakość mycia. Proszę pamiętać, aby w profesjonalnych zmywarkach stosować środki czystości bez chloru i fosforu.

Kolejnym zagadnieniem dotyczącym higieny zaplecza kuchennego są zaniedbania wynikające z braku wiedzy na temat utrzymania czystości posadzek, lodówek, blatów, okapów itp. 90% zabrudzeń powstałych w obszarach kuchennych jest pochodzenia tłuszczowego, stąd podstawowymi produktami w utrzymaniu czystości są środki o zasadowym odczynie, skuteczne właśnie wobec olejowych zanieczyszczeń. Do bieżącej pielęgnacji wymienionych obszarów zalecamy H652. Jest to gotowy do bezpośredniego użycia preparat w sprayu do usuwania wszelkich tłustych plam i olejowych zabrudzeń. Zastosowany w produkcie atomizer dozuje odpowiednią dawkę płynu i umożliwia dotarcie do trudno dostępnych miejsc. Produkt ten, jak wszystkie produkty linii gastroline, posiada dopuszczenie do powierzchni mających kontakt z żywnością. Na koniec dnia pracy w kuchni zalecamy stosować H642, koncentrat o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Dzięki unikalnej formule bez problemu usuwa nawet najtrwalsze zabrudzenia z okapów kuchennych, blatów, stołów, posadzek oraz ścian.

Oczywiście utrzymanie wysokich standardów higieny kuchni nie obejdzie się bez dezynfekcji. Należy jednak pamiętać, że podstawą skutecznej dezynfekcji jest mycie. To bieżące utrzymywanie czystości specjalistycznymi środkami, a nie okazjonalna dezynfekcja stanowi fundament profilaktyki przed pojawieniem się niechcianych bakterii, grzybów czy wirusów. Produkty do dezynfekcji zarówno okresowej jak i codziennej powinny spełniać następujące standardy: powinny posiadać dopuszczenie do powierzchni mających kontakt z żywnością, powinny być pozbawione zapachu w roztworze, mogą być stosowane w formie spray. H620 jest nowoczesnym, skoncentrowanym, dezynfekcyjno-myjący preparatem na bazie czwartorzędowych związków amoniowych o pełnym spektrum działania: bakteriobójczym, grzybobójczym i wirusobójczym, w tym wirusa Ebola. Preparat nie wpływa ujemnie na dezynfekowane powierzchnie, nie powoduje korozji ani nie niszczy powierzchni lakierowanych.

Restauracja to również sala konsumpcyjna. Aby minimalizować liczbę stosowanych środków zalecamy korzystanie z dwóch gotowych do użycia preparatów H500 oraz H520. Pierwszy z wymienionych płynów zalecany jest do utrzymania czystości mebli z połyskiem, matowych, z oklein naturalnych i laminowanych, pleksi, tworzyw sztucznych oraz skóry. Drugi przeznaczony jest do czyszczenia wszelkich powierzchni szklanych i szkliwionych.

B. Obszar hotelowy
Segment HoReCa to nie tylko kuchnia, ale przede wszystkim miejsce intensywnego styku konsumenta z usługą. Różnorodnych powierzchni do utrzymania czystości w hotelach jest znacznie więcej niż na zapleczu kuchennym. Jednak chemia profesjonalna do utrzymania czystości bazy noclegowej różni się diametralnie od tej stosowanej w restauracjach. Głównymi właściwościami tej chemii mają być skuteczność oraz estetyka. Wyróżnikiem produktów powinna być nie tylko wyraźna i zróżnicowana nuta zapachowa. Produkty stosowane w hotelach i bazie noclegowej mają za zadanie być wydajne, skutecznie myć oraz zapewniać przyjemny i intensywny zapach. Firma VOIGT zaleca stosowanie dwóch różnych technologii sprzątania pomieszczeń. W mniejszych hotelach zalecamy stosowanie preparatów w formule spray & wipe, które gwarantują błyskawiczne i efektywne stosowanie środka.

W obiektach o większej ilości miejsc zalecane jest korzystanie ze skoncentrowanych środków czystości. Pełna efektowność koncentratów osiągana jest przy stosowaniu oferowanych przez VOIGT systemów dozowania. Ze względu na wymóg branży hotelarskiej, aby stosowane do sprzątania pokoi produkty były szybkie w użyciu, większość receptur produktów linii hotelservice konstruowana jest tak, żeby można je było stosować w formie spray. Cechują się one wyraźnym kodem kolorystycznym etykiety oraz wyraźną barwa roztworu uzyskanego z koncentratu tak, by sięgając do koszyka serwisowego łatwo identyfikować potrzebny produkt.


Do obszaru sanitarnego zalecamy koncentrat H544. Nadaje się on do mycia i doczyszczania łazienek oraz urządzeń sanitarnych, armatury łazienkowej, kabin prysznicowych, wanien kąpielowych emaliowanych i akrylowych. Skutecznie usuwa naloty z mydła i kamienia wodnego, tłusty brud oraz rdzawe zacieki. W umytej łazience pozostawia przyjemny, świeży zapach.

Do mycia muszli klozetowej należy stosować SANITARITY-ŻEL VC 541. Jest to produkt, który posiada bakteriobójcze i grzybobójcze spektrum działania. Dzięki zwiększonej lepkości charakteryzuje się dłuższym czasem działania, gdyż wolniej spływa z pionowych i skośnych powierzchni. Skutecznie usuwa rdzę, kamień wodny, tłusty brud, osady wapienne i mydlane. Zapobiega powstawaniu pleśni w miejscach zawilgoconych.

Najbardziej „klasyczną” strefą do mycia, w rozumieniu branży czystościowej, są powierzchnie ogólnodostępne tj. ciągi komunikacyjne. Wszystkie produkty VOIGT dedykowane do utrzymania czystości posadzek spełniają oczekiwania rynku hotelarskiego. Środki do bieżącego mycia (H580), gruntownego czy maszynowego mycia posadzek (H591), dyspersje nabłyszczające i zabezpieczające (H575 oraz H576) są wzbogacone o atrakcyjne zapachy. Wymóg przyjemnego zapachu dotyczy również preparatów do czyszczenia dywanów i wykładzin dywanowych. Jest on nie tylko przyjemny, ale również długotrwały – utrzymuje się do 4 tygodni po czyszczeniu. CARPEX do ekstrakcyjnego czyszczenia wykładzin posiada nie tylko silne właściwości myjące, ale zostały również wzbogacone o składniki zabezpieczające włókna wykładzin, neutralizujące odory, a także likwidujące roztocza.

C. Strefy okołobasenowe
Strefy okołobasenowe i SPA stawiają duże wyzwania przed producentami chemii profesjonalnej, w zakresie tworzenia środków możliwych do stosowania na powierzchniach mających bezpośredni kontakt z ludzką nieosłoniętą skórą. Cechują się one nagromadzeniem wielowarstwowych zabrudzeń z mieszaniny kamienia wodnego, detergentów, chemii basenowej i oraz zanieczyszczeń naniesionych przez ludzi. Usunięcie ich wymaga zastosowania silnych produktów. Do usuwania tych zanieczyszczeń zalecamy stosować technologię opartą o naprzemienne stosowanie środków o odmiennym odczynie pH roztworu – kwaśnym i zasadowym.
Strefy SPA wymagają połączenia właściwości myjących bez ryzyka uszkodzenia drewna, plastiku, tapicerek skórzanych, ceramiki, chromu, aluminium przy równoczesnej dezynfekcji powierzchni przy jak najszerszym spektrum działania (bakterie, grzyby, wirusy)

H591, ze względu na bezpieczną recepturę nadaje się do zastosowania w codziennym myciu posadzek okołobasenowych, które to mają bezpośrednią styczność z ludzką skórą. Jego bezpieczna receptura nie wyklucza intensywnych właściwości myjących, doczyszczających fugi i spoin, oraz doskonałej penetracji posadzek mikroporowatych. Neutralny w niskim stężeniu, a przyjemny przy procesach doczyszczania zapach wypełnia wszystkie wymogi stawiane przed podstawowym środkiem do posadzek okołobasenowych.


H544 stanowi uzupełnienie technologii utrzymania czystości w strefie okołobasenowej. Stanowi konieczne uzupełnienie preparatu o alkalicznym odczynie. Oparty o naturalny kwas jest z jednej strony bezpieczny dla mytych powierzchni, a z drugiej skuteczny względem osadów, kamienia wodnego i innych zabrudzeń mineralnych.


H620 zapewnia bezpieczeństwo względem bakterii, wirusów i grzybów, stanowiąc trzeci cykl mycia w powierzchniach okołobasenowych. Ze względu na dobre właściwości myjące, skuteczną dezynfekcję oraz gwarantowane bezpieczne zastosowanie dla drewna, plastiku, ceramiki, szkła, tapicerek skórzanych (sztucznych i naturalnych) H620 stanowi podstawowy środek do mycia saun, jacuzzi, wanien, wyposażenia sal zabiegowych jak również sprzętu do ćwiczeń na salach gimnastycznych i fitness. Dodatkowo, produkt H620 nie posiada zapachu w roztworze, co jest istotnym parametrem dla produktu myjącego tak newralgiczne i mający bezpośredni kontakt ze skórą gości/kuracjuszy strefy, czyli SPA.


Podsumowanie
Jak widać utrzymanie czystości w segmencie HoReCa jest zagadnieniem niezwykle specyficznym i z technologicznego punktu widzenia (ze względu na ilość powierzchni) różnorodnym. Aby precyzyjnie dobrać technologię sprzątania, a więc środki czystości oraz akcesoria konieczne jest przeprowadzenie audytu obiektowego, który zweryfikuje parametry wody, występujące na obiekcie powierzchnie. Dzięki uzyskanym danym powstaje dedykowana oferta dla każdej z wyżej omówionych stref.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl