Każda profesjonalna kuchnia dysponuje na wyposażeniu piecem konwekcyjno-parowym. Każda zatem kuchnia staje codziennie przed wyzwaniem umycia takiego urządzenia przed kolejnym dniem pracy. Jak tą czynność wykonać prawidłowo, jak umyć piec?
- Przed rozpoczęciem pracy z urządzeniem należy zapoznać się z jego instrukcją obsługi.
- Należy sprawdzić przyłącza wody, zasilanie i odpływ do kanalizacji. Brak prawidłowych przyłączeń może zagrażać bezpieczeństwu obsługi i powodować wadliwą pracę urządzenia.
- Przed rozpoczęciem pracy należy ostrożnie uchylać drzwiczki. Po zwolnieniu zamka stopniowo wypuszczać gorące powietrze i otworzyć drzwiczki na pełną szerokość.
- Piec konwekcyjno-parowy nie może być polewany z zewnątrz strumieniem wody.
Postępowanie:
- ubrać odzież ochronną (rękawice odporne na chemię, okulary, fartuch ochronny i obuwie ochronne);
- Włączyć urządzenie w tryb "para" na 10 minut;
- sporządzić 20% roztwór preparatu Voigt H643;
- roztwór preparatu nanieść za pomoc gąbki lub urządzenia pianotwórczego na czyszczoną powierzchnię;
- odczekać około 20 minut, a następnie gąbką przeszorować czyszczoną powierzchnię;
- spłukać strumieniem ciepłej wody pozostałości preparatu i resztki brudu;
- zaleca się zneutralizować umyte urządzenie preparatem Gastro-Acid Spray VC 630.