Instrukcja rozmrażania, mycia i dezynfekcji lodówek i urządzeń chłodniczych
Urządzenie chłodnicze należy okresowo poddawać zabiegowi odmrażania (usunięcia lodu i szronu, mycia i dezynfekcji. Chłodziarkę trzeba poddać podobnym zabiegom raz w tygodniu, a zamrażarki raz na miesiąc. Wykonanie zabiegów mycia i dezynfekcji należy odnotować w karcie kontrolnej, rozmrażania, mycia i dezynfekcji urządzeń chłodniczych.
- Przełożyć znajdujące się we wnętrzu urządzenia towary do innej działającej, niepodlegającej w danym momencie rozmrażaniu chłodziarki/zamrażarki.
- Odłączyć urządzenia od źródła zasilania elektrycznego.
- Zostawić otwarte drzwi urządzenia, aby ciepłe powietrze dopływające z zewnątrz stopiło lód (w żadnym wypadku, nie należy mechanicznie usuwać resztek lodu i szronu)
- Podstawić naczynia na spływającą wodę powstałą w wyniku topnienia lodu.
- Oczyścić urządzenie z resztek oraz innych zanieczyszczeń.
- Wytrzeć wewnętrzne, a następnie zewnętrzne powierzchnie ściereczką lub gąbką zamoczoną w roztworze preparatu Voigt H620 (120 ml preparatu na na 2880 ml wody).
- Odczekać 15 minut.
- Powierzchnie mające kontakt z żywnością należy spłukać wodą zdatną do picia i pozostawić do wyschnięcia (można osuszyć powierzchnię ręcznikiem papierowym).
- Sprzątnąć i umyć otoczenie urządzenia.
- Włączyć urządzenie, a następnie odczekać, aż temperatura wewnątrz osiągnie właściwą wartość roboczą.
- Umieścić towar w urządzeniu.