Producenci
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Promocje
Cliro Ręczniki ZZ 4000 listków biały 75%  1w
Cliro Ręczniki ZZ 4000 listków biały 75% 1w

89,99 zł

Cena regularna: 115,69 zł

Najniższa cena: 115,69 zł

73,16 zł

Cena regularna: 94,06 zł

Najniższa cena: 94,06 zł
szt.
Wasker 1l - płyn do mycia parkietów
Wasker 1l - płyn do mycia parkietów

21,39 zł

Cena regularna: 27,99 zł

Najniższa cena: 21,99 zł

17,39 zł

Cena regularna: 22,76 zł

Najniższa cena: 17,88 zł
szt.
Preseptol Multi 5 l - dezynfekcja powierzchni, 65% etanolu
Preseptol Multi 5 l - dezynfekcja powierzchni, 65% etanolu

89,99 zł

Cena regularna: 117,99 zł

Najniższa cena: 99,99 zł

83,32 zł

Cena regularna: 109,25 zł

Najniższa cena: 92,58 zł
Produkt dnia

Instrukcja higieny osobistej pracowników branży spożywczej

Pracownicy branży spożywczej w szczególny sposób muszą dbać o higienę osobistą. Związane jest to z dostarczaniem na rynek produktów, które z natury rzeczy muszą być "czyste", aby nie zaszkodzić ich odbiorcom.

Pracownicy branży spożywczej zobowiązani są do:

  • posiadania aktualnego orzeczenia lekarskiego dla celów sanitarno-epidemiologicznych w postaci książeczki zdrowia lub w formie zaświadczenia lekarskiego;
  • posiadania wiedzy z zakresu tzw. "minimum sanitarnego";
  • przestrzegania warunków higieniczno-sanitarnych.

Pracownicy przed przystąpieniem do pracy powinni:

  • zostawić odzież osobistą w miejscu do tego przeznaczonym;
  • zostawić biżuterię i rzeczy osobiste w miejscu do tego przeznaczonym;
  • włożyć czystą i nieuszkodzoną odzież roboczą.

Wszelkie niedyspozycje zdrowotne należy zgłaszać kierownikowi zakładu.

W razie skaleczenia lub otarcia skóry używać opatrunków wodoszczelnych oraz jednorazowych rękawiczek.

Pracownicy zobowiązani są do codziennej zmiany odzieży roboczej.

Szafki na odzież należy utrzymać w czystości i nie przechowywać w nich artykułów spożywczych.

Posiłki należy spożywać wyłącznie w wyznaczonym miejscu.

Przed udaniem się na przerwę śniadaniową należy zdjąć odzież ochronną i pozostawić ją w miejscu specjalnie przeznaczonym do tego celu.

Należy przestrzegać instrukcji korzystania z WC dla pracowników.

Przy kichaniu lub kaszlu, usta należy zakryć jednorazowymi chusteczkami.

Na stanowisku pracy należy utrzymywać porządek i czystość. Każdy pracownik odpowiada za swoje stanowisko pracy.

Należy myć ręce zgodnie z instrukcją mycia i dezynfekcji rąk:

  • przed rozpoczęciem pracy,
  • po wyjściu z toalety,
  • po pracach mających kontakt z jajami,
  • po zakończeniu prac porządkowych tj. mycie czy wynoszenie śmieci,
  • po spożywaniu posiłków,
  • po czesaniu włosów,
  • po każdej czynności skutkującej zabrudzeniem dłoni.

Po zakończeniu pracy należy zdjąć odzież ochronną oraz środki ochrony indywidualnej.

Pracownikom zabrania się:

  • przystępowanie do pracy z brudnymi, długimi polakierowanymi lub doklejonymi paznokciami u rąk,
  • używania przedmiotów nie związanych z pracą: agrafek, szpilek, przedmiotów tłukących się, ozdób tj. pierścionki, kolczyki, broszki czy korale,
  • wchodzenia do toalety w odzieży roboczej,
  • spożywania na terenie pracy napojów alkoholowych,
  • palenia wyrobów tytoniowych.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl